21 Ağustos 2020

Günümüzde çeşitli sektör içerisinde yer alan kurumsal firmalar, bünyelerindeki ürünlerinin ömrünü uzatmak, yapısını bozmamak kaydıyla, ürünlerini uzun vadede saklama ihtiyacı duyarlar. Muhafaza edilmek istenen her ürün için, doğal haline en yakın şeklinde kalmasını sağlamak adına gerekli tüm çalışmalar uygulanır.  

Soğuk Oda Depoları

Tıbbi ürünlerin, gıda v.b. ürünlerin raf ömrünü uzatmak için, dış ortam şartlarından izole edilen mekanın, soğutma cihazları yardımıyla ideal havanın oluşturulduğu soğuk alanlardır. 

Soğuk oda depolarının temel amacı muhafaza etmek istediğiniz her çeşit ürünün yapısına uygun bir sistemle depolama süresini olabildiğince uzun tutmanıza ve ürünleri en taze haliyle tüketiciye sunmanıza destek olmaktır.

Soğuk Oda Deposunda Kaç Farklı Sıcaklık Aralığı Vardır?

Soğuk oda depoları genellikle 4 farklı sıcaklık aralığına sahiptir.

Soğuk Oda: +2°C / + 8°C

Soğuk odalarda en sık kullanılan sıcaklık aralığıdır. Bu çalışma sıcaklıklarında tıbbi ilaçlar, taze meyve ve sebzeler, taze et ve tavuk ürünleri, süt ve süt ürünleri, taze balıkçılık ve unlu mamuller  muhafaza edilmektedir.

Serin Oda: + 8°C / + 15°C

Genellikle ürün işleme, paketleme ve sevkiyatta tercih edilmektedir. Soğuk ürün zincirinin bozulmaması için bu alanların soğutulması gerekir. Seçilen dahili soğutma ünitesinin ses ve hava akış hızının insan konforunu etkilememesi gerektiği unutulmamalıdır.

Donmuş Muhafaza : -18°C / -25°C

-40°C'de şoklanan yiyecekler, dondurma işleminden sonra derin dondurucu tanklarında saklanmalıdır. Dondurma, dondurulmuş meyveler, sebzeler, et, kümes hayvanları, balık ürünleri ve dondurulmuş unlu mamuller bu çalışma sıcaklıklarında muhafaza edilir. Dondurulmuş ürünlerde çözünme olmaması için soğutma yükünün iyi hesaplanması gerektiğini unutmayın.

Şok Odası : -25 ° C / -40 ° C

Uzun süre saklanacak yiyeceklerin çekirdek sıcaklığının -18°C'ye düşürülme işlemidir. Ürünün Çekirdek sıcaklığı -18°C'ye ulaştıktan sonra dondurulmuş depolama tankına sevk edilmelidir. -40°C  şok odaları depolama amacıyla kullanılmamalıdır. Bu odalarda soğutma cihazı seçimine dikkat edilmelidir. Soğutma cihazı seçilirken ürünün tipi, miktarı, giriş sıcaklığı, oda boyutu ve hedef şok süresi dikkate alınmalıdır. Gıdanın raf ömrünün daha uzun olması için şok ömrü kısa tutulmalıdır.

Soğuk Oda Kullanım Alanları;

  • İklimsel test odaları
  • İlaç Endüstrisi,
  • Unlu Mamüller,
  • Süt ve süt ürünleri soğutma sistemleri,
  • Patates ve soğan havalandırma ve soğutma sistemleri
  • Muz sarma odaları ve yeşil muz muhafazası
  • Meyve ve sebze işleme ve depolama soğutma sistemleri
  • Lojistik depo soğutma sistemleri
  • Kanatlı kesimhaneleri soğutma sistemleri
  • Et ve et ürünleri soğutma sistemleri
  • Dondurulmuş Gıda Üretim ve Depolama Soğutma Sistemleri
  • Deniz işleme ve depolama soğutma sistemleri
  • Atmosfer Kontrollü Soğuk Oda Depo Sistemleri

Onat Climatic olarak soğuk oda deposu çözümleri üretmekteyiz. Ürünleri yeterince korumak bir seçenek değil zorunluluktur. Bu sebepten iyi bir başlangıç; öncelikle ihtiyaçlarınızın ne olduğunu belirlemektir. İhtiyacınıza en uygun soğuk oda deposu kurulumu ve projelendirme hizmetini sizlere sağlıyoruz. Ürünlerimiz hakkında daha detaylı bilgi için bizleri arayabilirsiniz.