Geçmişten günümüze gelen, gelecekte de yerini koruyacak olan aşılar, birçok hastalığın tedavisinde yardımcı olmaktadır. Aşılar, hastalığa yakalanma riskini azaltır veya hastalık halinde en düşük hasar ile atlatmaya yardımcı olur. Bazı aşılar dönemsel olarak hızla tüketilirken bazıları ise ihtiyaç halinde kullanılması için muhafaza edilmektedir. Aşıların doğru bir şekilde muhafaza edilmesi oldukça önemlidir. Çünkü aşılar, çok sıcak ya da çok soğuğa maruz kaldıklarında tedavi sürecindeki etkilerini kaybettikleri için aşı saklama koşulları önem arz ediyor.
Aşının Uygun Saklama Koşullarında Muhafaza Edilmesi Neden Önemlidir?
İnsanların hayatında büyük bir yeri olan aşılar, uygun saklama koşullarında muhafaza edilerek ihtiyaç halinde etkili bir şekilde kullanılabilir. Çoğu hastalığın tedavisi için üretilen aşılar birçok test aşamasından geçmektedir. Bu süreçte aşının doğru bir şekilde muhafaza ve gerekli yerlere transferini sağlamak için aşının saklama koşulları bulunur.
Aşılar, aşırı sıcak ve soğuk şartlardan etkilendikleri için doğru ısı ayarının sağlandığı ortamlarda saklanmalıdır. Örneğin eczane ve hastanelerde, aşıların uygun muhafaza koşullarının sağlanabilmesi için teknik açıdan gerekli donanımın olması gerekir. Aşı saklama depolarında, soğuk zincire tabi aşılar uygun koşullarda depolanabilmektedir.
Aşılar Buzdolabına Nasıl Yerleştirilmelidir?
Buzdolaplarına yerleştirilen aşılar, donma ihtimaline karşı aşı yerleşim şemasına göre sıralama yapılmalıdır. Örneğin;
- Üst rafta: OPA, sulandırıcılar ayrılarak Hib, BCG, KKK, kızamık, kızamıkçık ve meningokok aşıları yer almalıdır.
- Orta rafta: DaBT-İPA-Hib, kuduz aşıları yer almalıdır.
- Alt rafta: KPA, Hep B, Td, DT aşıları ve PPD solüsyon, aşı sulandırıcılar, antiserumlar ve grip aşıları yer almalıdır.
- Sebzelik kısmında su şişeleri yer almalıdır.